Marian van Zomeren- van Heesewijk (1954)

Mooie dingen maken is mijn passie. Als kind kreeg ik al volop de gelegenheid door de Haagse Jeugdaktie. Beeldend kunstenaars begeleidden kinderen buiten schooltijd ruim voorzien van allerlei materialen zoals balsahout, koper en emailleerpoeders, boetseerklei, rollen textiel, strengen borduurgaren en allerlei gereedschap.
Gelijk na de havo ging ik naar de toenmalige eerstegraads lerarenopleiding mo-b handvaardigheid aan de Gerrit Rietveldacademie. Gedurende deze opleiding begon mijn ontwikkeling van een eigen vormentaal. Door een tentoonstelling van ongelooflijk kundig Japans houtbewerking, werd mijn uitgangspunt: Hoe breng ik leven in een abstracte vorm? Hoe suggereer ik beweging. Ik begon steeds met een massief houtblok.

Jan Meefout leerde mij rustig naar een vorm toe te gutsen. Aan de ene kant kom je zo tot een essentie, aan de andere kant is er ruimte voor serendipiteit.

Ik heb van huis uit een voorliefde voor hout. Ik zag mijn vader, aannemer, kozijnen zagen, schaven en hakken voor de vrijstaande huizen, die hij bouwde in het Westland en de bollenstreek.
Het houtoppervlak van mijn objecten werk ik glad af zodat de vorm helder wordt, de nerven en kleurschakeringen tot hun recht komen en het geheel uitnodigt tot aanraken.
In 1991 verhuisde ik met mijn gezin naar Zoetermeer, waar ik gezelschap vond bij de vele beeldend kunstenaars die hier leven en werken. Via gezamenlijke projecten beeldhouwde ik in mijn vormentaal boeken, dansende vrouwen, landschappen en ik ben altijd geboeid geweest door het bedrijfsleven.
Ik ben rond 2005 gestopt vanwege steeds weer opspelende rugklachten en 4 jaar bestuurswerk voor de Zoetermeerse Kunststichting.

Ik was altijd blijven tekenen en schilderen, dat kreeg nu al mijn aandacht. Ik kwam op gang met klaprozen en zonnebloemen. Gewoon ontspannen naar waarneming weergeven.

Via mijn cursisten, sinds 1989, komen vele facetten van het leven de teken- en schilderbijeenkomsten binnen. Ik zocht steun hoe hier mee om te gaan.
Ik vond die in de levenswijsheid van het geëngageerd  Boeddhisme van Thich Nath Hanh. Wat onder andere neerkomt op ‘hoe kom je tot geluk?’, ‘tot jezelf komen’, ‘gevoelens zoals woede, angst of onbegrip verwerken’, ‘het pad volgen van liefdevolle vriendelijkheid, inzicht en mededogen’ en ‘in elk moment je geluk zien’.

Omdat dit mij veel goeds brengt, wil ik het geëngageerd Boeddhisme zichtbaar maken in mijn schilderijen. Via bomen, paarden, landschappen breng ik titels in beeld, zoals ‘In vrede en vreugde tot jezelf komen’, ‘levenskracht’, ‘non-discriminatie’ en ‘eindeloos opnieuw beginnen’.

 

 

Marian van Zomeren- van Heesewijk
Tintlaan 96
2719 AL Zoetermeer
Tel. 079-3615355
marian.van.zomeren@gmail.com