Marian van Zomeren- van Heesewijk (1954)

Mooie dingen maken is mijn passie. Als kind kreeg ik al volop de gelegenheid door de Haagse Jeugdaktie. Beeldend kunstenaars begeleidden kinderen buiten schooltijd door de gemeente ruim voorzien van allerlei materialen zoals balsahout, koper en emailleerpoeders, boetseerklei, rollen textiel, strengen borduurgaren en allerlei gereedschappen.
Gelijk na de havo ging ik naar de toenmalige eerstegraads lerarenopleiding mo-b handvaardigheid aan de Gerrit Rietveldacademie. Gedurende deze opleiding begon mijn ontwikkeling van een eigen vormentaal. Door een tentoonstelling van ongelooflijk kundig Japans zen houtbewerking, werd mijn uitgangspunt: Hoe breng ik leven in een stuk hout? Hoe suggereer ik beweging. Ik begon steeds met een massief houtblok. Ik probeerde geen nieuwe wereld te scheppen, maar probeerde de wereld waarin wij leven te verwerken. Het werk lijkt abstract, maar elke lijn of vlak is een zin in het verhaal.

Jan Meefout leerde mij rustig naar een vorm toe te gutsen. Aan de ene kant kom je zo tot een essentie, aan de andere kant is er ruimte voor serendipiteit.

Ik heb van huis uit een voorliefde voor hout. Ik zag mijn vader, aannemer, kozijnen zagen, schaven en hakken voor de vrijstaande huizen, die hij bouwde in het Westland en de bollenstreek.
Het houtoppervlak van mijn objecten werk ik glad af zodat de vorm helder wordt, de nerven en kleurschakeringen tot hun recht komen en het geheel uitnodigt tot aanraken. Puur abstract in het materiaal een beweging suggereren.
In 1991 kochten we een huis met atelierruimte in Zoetermeer, waar ik tot mijn geluk gezelschap vond bij de vele beeldend kunstenaars die hier leven en werken. Via gezamenlijke projecten beeldhouwde ik in mijn vormentaal: boeken, dansende vrouwen, landschappen, belevingen uit het bedrijfsleven.
Ik ben rond 2005 gestopt met houtbewerken vanwege steeds weer opspelende rugklachten en 4 jaar bestuurswerk voor de Zoetermeerse Kunststichting.

Ik was altijd blijven (model)tekenen en schilderen, dat kreeg nu al mijn aandacht. Ik kwam op gang door bloemen gewoon ontspannen naar waarneming weer te geven.

Via mijn cursisten, sinds 1989, komen vele facetten van het leven de teken- en schilder bijeenkomsten binnen. Ik zocht steun hoe hier mee om te gaan.
Ik vond die in de levenswijsheid van het toegepast Boeddhisme van Thich Nath Hanh. Wat onder andere neerkomt op ‘hoe kom je tot geluk?’, ‘tot jezelf komen’, ‘leren omgaan met je gevoelens', ‘het pad volgen van liefdevolle vriendelijkheid, inzicht en mededogen’, ‘in elk moment je geluk zien’, "niet-discrimineren", "respect voor al wat leeft en de aarde".

Omdat dit mij veel goeds brengt, wil ik het geëngageerd Boeddhisme zichtbaar maken in mijn schilderijen. Via bomen, paarden, landschappen breng ik titels in beeld, zoals ‘In vrede en vreugde tot jezelf komen’, ‘levenskracht’, ‘non-discriminatie’ en ‘eindeloos opnieuw beginnen’. De titels zijn een essentieel onderdeel van de schilderijen. Daarnaast ben ik ook bezig met de seizoenen, zodat mijn werk past in het seizoen dat de tentoonstellingen plaatsvinden.
 

Marian van Zomeren- van Heesewijk
Tintlaan 96
2719 AL Zoetermeer
Tel. 079-3615355
marian.van.zomeren@gmail.com